vrijdag 7 januari 2011

Ontdek Kreta


Algemene informatie

Kreta is het Grootste en waarschijnlijk ook het meest gekende Griekse eiland. Het eiland is ongeveer 265 kilometer lang en de breedte varieert tussen 12 en 60 kilometer. Jaarlijks wordt Kreta door duizenden toeristen bezocht. Trekpleisters zijn de befaamde kloven, de prachtige stranden, Wijn- en olijfgaarden en de klassieke bouwwerken.
Kreta heeft een zeer rijke historie en telt dus ook veel monumenten en opgravingen. Knossos is wellicht de meest bekende. In het oosten van Kreta kan men een echt palmenbos vinden met een prachtig zandstrand. In deze streek is het toerisme nog niet doorgedrongen. 

De temperaturen op Kreta schommelen tijdens de winter rond 16 graden, in de zomer kan de temperatuur oplopen tot gemiddeld 30 graden. Zo is Kreta dus een ideale bestemming voor zowel de zomer als de winter.
Kreta telt drie vliegvelden. Het grootste is in Heraklion en een kleiner vliegveld, origineel een militair vliegveld, in Chania en Sitia. De vluchtijd vanuit België en Nederland is ongeveer 3 uur en 45 minuten. De landingsplaats is afhankelijk van het hotel dat je gekozen hebt.

Steden

Heraklion

Dit is de hoofdstad van het eiland en zeker de moeite om eens naartoe te gaan. Je vindt er tal van winkels en tavernes. Wanneer je naar Heraklion gaat moet je wel tegen een beetje drukte kunnen. Het is een zeer drukke stad met veel auto’s. Wanneer je zelf met de auto naar Haraklion gaat, kan het zijn dat je eventjes in de file staat.

Heraklion telt ook veel mooie plaatsjes. Zo is er de haven. Je kan via een kaai tot aan de ingang stappen waar een oude burcht staat. In het centrum zelf zijn er tal van musea aanwezig. 

Agios Nikolaos
 
Deze stad ligt aan de noord-oost kant van het eiland. Deze stad is zeer geschikt voor actieve mensen. In het centrum vindt je tal van tavernes. Het voordeel is wel dat het centrum volledig vrij van auto’s is. 

Chersonissos

Dit is een van de meest geliefde steden bij de jongeren. Er zijn hier tal van uitgaansmogelijkheden aanwezig. De Boulevard heeft veel restaurants, discobars en tavernes. De stranden in Chersonissos zijn vrij klein dus je moet snel zijn voor je plaatsje. De beste plek om het uitgangsleven te proeven is Starbeach. Hier is het dag en nacht feest.  Iets verder landinwaarts kan je ook nog eens het Aqua Splash waterpark bezoeken.

Rethymnon

Dit is de derde grootste stad van het eiland Kreta. De stad heet een authentiek centrum met tal van winkels. Het toeristische centrum van de stad ligt plak aan zee. Het is een zeer gezellige stad om door te wandelen en om gezellig te winkelen. 

Iets verder in de stad staat de Fortezza. Dit is een grote Venetiaanse burcht. Dagelijks kan je deze bezoeken. Het zicht van op deze burcht is adembenemend. Je krijgt een overzicht over de hele haven langs de ene kant, aan de andere kant een overzicht over de stad.

De haven van Rethymnon is een gezellig plekje om te vertoeven. Je vindt er tal van cafeetjes. Van hieruit kan je ook boottochten maken naar onder andere Santorini, Bali en het schiereiland Akrotiri.
Voor de feestvierders is hier ook zeer veel te vinden. ’s Avonds openen verschillende huisjes hun deuren. Achter die deuren blijkt dan een kleine disco zich verscholen te hebben. Aan de Boulevard langs het strand is het ook zeer gezellig vertoeven. Verschillende straatartiesten toveren kunstjes tevoorschijn, vele bars met lekkere cocktails en je kan er ook gezellig eten.

Agia Galini

Deze stad ligt aan de zuidkant van het eiland. Hier zit men al aan de Libische Zee. Deze zee is veel kalmer dan de Egeïsche Zee. Hier is er bijna geen golfslag. Wanneer je uit bent op rust is dit de ideale plaats om te komen. Je vindt in het centrum leuke bars, en plaatsen voor te eten. Het toerisme is er nog niet zo doorgedrongen als aan de noordkant van het eiland.

Chania

In deze stad vind je veel oudheden die zeker moeten bezocht worden. De haven van Chania is een juweeltje. De kade loopt in een u-vorm. In het centrum zelf zie je ook tal van kerken die je zeker eens moet binnenstappen. De kerken zijn langs binnen bijna volledig bezet met bladgoud.
Voor de mensen die minder geïnteresseerd zijn in de oudheid, is er ook de mogelijkheid om te winkelen. Er zijn tal van winkels zowel moderne winkels als toeristenwinkels.

Bezienswaardigheden

Samaria kloof
 
Deze kloof ligt in het departement van Chania. Het is een 16 kilometer lange kloof die je te voet moet afleggen. je daalt via een bospad ongeveer 1000 meter tot je in de kloof komt. Op sommige plaatsen is de kloof zeer smal. De tocht zelf duurt ongeveer 6 uur. In de kloof zelf kom je verschillende waterbronnen tegen waar je je waterflesje kan opvullen. Het eindstation is het dorpje Agia Roumeli. Vanuit dit dorpje vertrek je met de boot naar een ander dorp waar de bussen terug staan te wachten om naar het hotel te keren. De kloof is enkel toegankelijk van mei tot september.

Voor de mensen die dit een beetje te ver vinden is er ook nog de Imbros kloof. Deze is ongeveer 9 kilometer lang. 

Paleis van Knossos

Knossos is gelegen op een 7 tal kilometer van de hoofdstad Heraklion. Knossos was de eerste en grootste stad van heel Griekenland. Vanuit dit paleis regeerde koning Minos over het rijk. Je kan de overblijfselen zien van het grote paleis, het theater, de huizen en de graven. Het meest bekende in Knossos zijn de rode zuilen. Knossos is zeker een bezoekje waard. 

Het eiland Spinalonga

Dit eiland is gelegen in het noordoosten van Kreta. Het eiland is vooral bekend van zijn geschiedenis. Hier was vroeger een leprakolonie gevestigd. De kolonie bestond tot 1957. Sinds de jaren 70 is het eiland een toeristische trekpleister. Het eiland is alleen bereikbaar met een boot die vertrekt vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Rethymnon.

Arkadi klooster

Dit klooster ligt in de buurt van de stad Rethymnon. Dit klooster moet je zeker bezoeken wanneer je in de buurt bent. Het klooster wordt momenteel nog steeds bewoon door monniken. Het klooster stamt uit de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd met Turkije.


Veel plezier in Kreta!

www.griekenland-info.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten