vrijdag 7 januari 2011

De Griekse Eilanden


De Griekse eilanden op een rijtje

Inleiding

Griekenland telt zeer veel eilanden. Het aantal eilanden wordt op ongeveer 3.000 geschat en dan worden de kleine rotseilandjes niet meegeteld. Wanneer je die wel meetelt kom je op ongeveer 9.500 eilanden. Van al deze eilanden zijn er ongeveer 140 bewoond.

De eilandengroepen

Dodekanesos

Letterlijk vertaalt betekent dit 12 eilanden. Eigenlijk zijn er in de Dodekanesos meer eilanden, namelijk 200. Hiervan zijn er 15 permanent bewoond en 12 enkel in de zomermaanden.

De bekendste eilanden van deze groep zijn Rhodos, Kos, Kalymnos en Patmos.  Deze eilanden zijn dan ook permanent bewoond.

Sporaden

Deze eilandengroep is minder gekend en ook veel minder toeristisch dan de andere. Deze groep bestaat uit Alonissos, Skiathos (het enige eiland met een vliegveld), Skopelos en Skiros. Op deze eilandjes is het massatoerisme nog niet geraakt. Je kan er dus rustig genieten van het typische Griekse leven.
Ionische eilanden

De meest gekende eilanden uit deze groep zijn Korfou, Zakynthos en Lefkas. De kenmerken van deze groep zijn het groene. Dit zijn groene eilanden met veel bossen en mooie zandstranden. De eilanden zijn het meest noordelijk gelegen.

Noord  en Oost Egeïsche eilanden

Deze eilandengroep vind je terug aan de kust van Turkije. Ze lopen vanaf het vasteland naar beneden tot aan de Dodekanesos. De meest gekende eilanden zijn Lesbos, Chios en Samos.

Lesbos is vooral gekend om zijn uitstekende ouzo maar ook om zijn mooie baaien. Daarnaast kan je gezellig in de bossen wandelen.

Chios is eiland gekend om zijn mastiekboom. Dit is het enige eiland waar deze boom voorkomt. Mastiek wordt gebruikt voor het vervaardigen van onder andere kauwgom, als smaakstof voor ijs, als toevoeging voor textiel producten en ook voor de tegels van de spaceshuttle. 

Saronische eilanden

Deze eilanden liggen in de Argosoranische golf en zeen zeer populair bij de Grieken. De voornaamste reden van deze populariteit is dat ze dicht bij het vasteland liggen. Bovendien kunnen de Grieken hier lekker ontspannen omdat het toerisme hier ook nog niet doorgedrongen is. Het eiland Hydra is een van deze eilanden van de groep en dit eiland is zelfs volledig autovrij.

Cycladen

Onder deze groep kan men het bekende eiland Mykonos vinden. Dit is het duurste eiland van heel Griekenland. Het eiland heeft een luxe jachthaven en telt veel luxueuze hotels.
Een tweede bekend eiland in deze groep is Santorini. Dit eiland is het meest zuidelijke van de Cycladen. Dit eiland is eigenlijk een vulkaaneiland. De huisjes, dorpen en kerken zijn aan de randen van de vulkaan gebouwd. Het uitzicht is er zeer bijzonder aangezien de huisjes op een hoogte van 300 meter liggen.

Kreta

Dit eiland behoort niet tot een eilandengroep. Kreta is het meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland en ook het grootste. Meer informatie over Kreta vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten