Aalst is de stad bij uitstek voor een daguitstap. Er zijn veel voordelen om bij een daguitstapje niet in een reuzenstad zoals Gent of Antwerpen rond te slenteren. Om te shoppen zijn alle straten tegen mekaar gelegen (Nieuwstraat, Zoutstraat, Kattestraat) die onderling verbonden zijn met de grote markt. Aalst is in de eerste plaats dus ideaal voor een dagje shoppen. De stad heeft ook een heleboel bezienswaardigheden zoals de Sint-Martinuskerk, het belfort en de zwette maan. Aalst staat uiteraard ook bekend om zijn carnaval.
Sint-Martinuskerk
De ruime doch onvoltooide XVe-eeuwse oude collegiale, nu dekanale hoofdkerk is een voorbeeld van late Brabantse gotiek. Ze was tot 1868 de enige parochiekerk te Aalst. De kerk hebergt een hele reeks kunstwerken zoals het ruiterbeeld van de H. Martinus, verschillende alteren, twee schilderijen van David Teniers de Oude (1582-1649) uit 1617: ,,De marteldood van de twee heiligen" en ,,De H. Drievuldigheid". Topper is het grote orgel met ruim 3000 pijpen, 3 klavieren en voetklavier is een van de grootste orgels door Petrus Van Peteghem gebouwd in 1758. Ook kunstliefhebbers en historici vinden met andere woorden hun heil in Aalst.
Belfort
Het Belfort van Aalst (15e eeuw) werd samen met de andere belforten van België en Frankrijk beschermd door UNESCO.
Het staat op de Grote Markt en bestaat uit drie delen, namelijk het schepenhuis zelf, het belfort en het gebiedshuisje.De nog werkende beiaard herinnert elk kwartier aan de eeuwenoude aanwezigheid van het belfort op de Grote Markt. De neogotische cijfers van het uurwerk op de toren werden in de jaren 1960 vervangen door een wijzerplaat met halve bollen. De Aalstenaars noemden van toen af het belfort "de tettentoeren", verwijzend naar de gelijkenis tussen de klok en borsten.
Onder het gebouw werden kelders aangelegd die als folterkamers gebruikt werden. Hier werd de "Bende van Jan de Lichte" berecht. Dit unieke complex kreeg een hedendaagse culturele bestemming, als vergaderruimte of tentoonstellingsruimte. De gemeenteraadszittingen vinden er sedert de jaren 1980 opnieuw plaats.
De zwette maan
De jonge Dirk kreeg een basisopleiding bij de paters Wilhelmieten en trok nadien naar Venetië. Daar verbleef hij bij Gerardus de Lisa, een humanist en landgenoot van Dirk. In 1473 keerde hij terug naar Aalst om er een drukatelier te starten. Er werden drie werken gepubliceerd, één ervan is het boek Over de twee geliefden van Enea Piccolomini, de latere paus Pius II.
Tot 1486 verdwijnt elk spoor van Martens. Het enige spoor dat we dan nog vinden is een zekere Teodorico Aleman die aan boekenimport deed en die steeds met Martens geïdentificeerd werd. In 1486 opende hij een tweede atelier in Aalst dat zich specialiseerde in het drukken van brevieren, een genre dat hoge technische eisen stelt.
Van 1492 tot 1529 stichtte hij nieuwe ateliers in Antwerpen en Leuven. In 1529 stopte Martens met drukken. Vijf jaar later stierf hij in het convent der paters Wilhelmieten op 2 mei 1534.
Aalst carnaval
De stad viert op en rond de Grote Markt drie dagen vastenavond. Op zondag en op maandag vormen zevenenzestig officiële Aalsterse carnavalsverenigingen en tientallen 'losse groepen' de belangrijkste carnavalstoet in Vlaanderen. Op dinsdag viert de stad de 'Voil Jeanet' en wordt vastenavond verbrand. De organisatie is in handen van de Stad Aalst en de stedelijke Adviesraad Feestcomité. Feestvierders kunnen alvast rekenen op drie dagen feest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten